Moringa zwana też "drzewem chrzanowym" rośnie w Himalajach, ma zielone liście i kremowe kwiaty. Owoce są zielone i mają do 60 cm długości. Moringa zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany. Jej właściwości zdrowotne są nieocenione, choć u nas nie jest jeszcze zbyt popularna, ale moringę w proszku kupimy już w wielu miejscach. Warto dodawać ją do różnych posiłków. Dziś przepis na sałatkę tropikalną z moringą.

 

Składniki:

1 sałata

4 plastry ananasa – może być z puszki

2 mandarynki

1 ogórek

2 ząbki czosnku

2 owoce kiwi

pół pęczku zielonej pietruszki

 

Na sos:

 

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżeczki moringi w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru

sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej


Wykonanie:

 

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kiwi i mandarynki obieramy, kroimy na cząstki, plastry ananasa dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce sałatę z owocami i ogórkiem, wyciskamy praską dwa ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną pietruszkę i jeszcze raz mieszamy.

 

Składniki na sos mieszamy dokładnie w małej miseczce, polewamy sałatkę i delikatnie rozprowadzamy sos dwoma widelcami przekładając sałatkę.

Tagi:

sałatka,  moringa,  Sałata,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót