Orzechy włoskie zostały dodane później i zapewniają przyjemny orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Można ją układać na liściach rzymskiej sałaty. Jest pyszna także z grillowanym kurczakiem, łososiem lub podawana na tostowym pieczywie jako kanapka z siekanym kurczakiem.

 

Składniki:

 

1/2 szklanki majonezu

3 łyżki śmietany

2 łyżki świeżego soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

4 jabłka ze skórką, wydrążone, pokrojone w kostkę

1 1/3 szklanki cienko pokrojonego selera naciowego

1 1/3 szklanki winogron bez pestek, przepołowionych

½ szklanki włoskich orzechów

Opcjonalnie liście sałaty rzymskiej do wyłożenia miski lub półmiska

 

Majonez, śmietanę, cukier i sok z cytryny mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy seler i jabłka i dokładnie mieszamy. Dodajemy winogrona i orzechy. Sałatkę można podać wyłożoną na półmisek na liściach sałaty rzymskiej.

 

 

Tagi:

sałatka,  Waldorf, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót