Winegret lub vinaigrette to zimny sos pochodzący z kuchni francuskiej, przyrządzany z oliwy (3 części) i octu (1 część), które są dokładnie mieszane i ubijane do lekkiego zgęstnienia. Przyprawia się go pieprzem i solą], które lepiej jest dodać na początku do czystego octu, bo dodatek oliwy utrudnia rozpuszczanie się soli. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a nawet musztardą. Ja dodaję też pół łyżki miodu.

 

Składniki:

400 g dyni

400 g pieczonych buraków

plaster koziego sera

 

Na sos:

oliwa z oliwek

musztarda

miód

sól

 

Dynię obieramy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Buraki obieramy ze skórki.

Kroimy warzywa w kostkę, na spodzie układamy dynię, na wierzchu buraki.

Robimy domowy sos – do 3 łyżek oliwy oddajemy łyżkę musztardy i pół łyżki miodu, sól. Ubijamy w garnuszku do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dodać ząbek rozdrobnionego czosnku. Zalewamy sosem sałatkę.

Rozgrzewamy patelnię z kroplą oliwy, wrzucamy na nią plaster koziego sera i smażymy kilkanaście sekund dwóch stron. Ciepły ser układamy na samym wierzchu. Smacznego!

 

Tagi:

sałatka,  przepisy,  dynia,  buraki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót