Tak jak inne owoce zawierają cukry, tak awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie dość, że wspomagają odchudzanie, to jeszcze obniżają poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Dlatego warto je jeść. Tuńczyk dostarcza nam zaś tak potrzebnych kwasów omega-3. Skuście się więc na tę smaczną sałatkę.

 

Składniki:

 1/2 ogórka

1 sałata rzymska

2 plastry ananasa

1 awokado

tuńczyk z puszki

garść czarnych oliwek

oliwa

ocet balsamiczny

sól

 

Sałatę myjemy, odsączamy z wody, kroimy na paski, układamy na talerzu. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i łyżeczką oddzielamy miąższ od skórki. Kroimy na paski. Ananasa dzielimy na niewielkie cząstki. Układamy awokado i ananasa na sałacie. Myjemy i kroimy ogórka, dodajemy do sałatki. Posypujemy oliwkami, układamy na wierzchu tuńczyka. Solimy, polewamy oliwą i odrobiną sosu balsamicznego.

Tagi:

sałatka,  Sałata,  tuńczyk,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót