Jeśli macie ochotę zmienić tradycyjne ziemniaki na inny dodatek, ta sałatka spełni swoją rolę podwójnie. Zastąpi i kartofle i surówkę. A swój niebywały smak zawdzięcza ciekawemu dressingowi.

 

Składniki

Dla 4 osób – 6 osób

 

800 g gotowanych ziemniaków

1 ogórek

1 czerwona cebula

1 łyżka masła

300 ml bulionu

1-2 łyżki białego octu winnego

 

Sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki ugotować, obrać i ostudzić (można to zrobić dzień wcześniej). Ogórka obrać i przekroić na pół, i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać.

Roztapiamy masło w małym rondelku, dusimy w nim cebulę, dodajemy bulion, ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.

W międzyczasie kroimy ziemniaki w plasterki i mieszamy z ogórkiem.

Ziemniaki polewamy ciepłym dressingiem, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać zieloną pietruszkę.

Tagi:

sałatka,  sałatka ziemniaczana,  bawarska sałatka ziemniaczana,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót