Podobno skłonność do rożnych smaków zaczyna się tworzyć już w łonie matki i kiedy kobiety stosują w ciąży urozmaiconą dietę, ich dzieci później jedzą znacznie lepiej. Ale o naszych wyborach smakowych decyduje też psychika. I tak badacze wyróżnili kilka grup smaków, przyporządkowując im konkretne cechy.

 

Słodycze i empatia

Jeśli należysz do osób, które wolą ciastko niż kotleta, to prawdopodobnie masz też „słodką” osobowość. Badanie przeprowadzone w Gettysburg College ujawniło, że ludzie, którzy lubią słodkie potrawy, są zwykle milsi od innych, mają więcej empatii.

 

Inne badania przeprowadzone na North Dakota State University potwierdziły, że ludzie, którzy wolą słodycze, są bardziej przyjaźni, współczujący i koleżeńscy. Osoby te często zostają wolontariuszami i lubią pomagać innym.

 

 

Kwaśne smaki i trudny charakter

 

Jeśli kochasz kwaśne jedzenie, to prawdopodobnie jesteś rozważny i racjonalny. Osoby lubiące kwaśne rzeczy są otwarte na nowe bodźce i bywają bardzo kreatywne. Niestety są równie krytyczne i surowe w stosunku do innych, bo wyznaczają bardzo wysokie standardy.

 

Sól oznacza siłę

 

Jeśli kochasz słone rzeczy, prawdopodobnie jesteś osobą ambitną, kierującą się silną wewnętrzną motywacją. Badanie przeprowadzone na Pennsylvania State University wykazało, że ludzie preferujący słone potrawy są często przepracowani, mierzą bardzo wysoko.

 

To ludzie z wielkimi marzeniami i ambitnymi celami. Okazało się też, że 25 procent przebadanych doskonałych sportowców ma bardziej rozwinięte kubki smakowe niż przeciętny człowiek i wolą słone potrawy.

 

Pikantne potrawy to wrodzona odwaga

 

Wiele osób nie znosi pikantnego jedzenia, ale ma ono także swoich zwolenników. Ci ludzie są bardziej odważni od innych - wynika z tych samych badań przeprowadzonych na University of Pennsylvania.

Ludzie tacy kochają przygody, potrzebują dużo emocji i wysokich dawek adrenaliny. To osoby, które szybko nudzą się codziennością i potrzebują ciągle nowych doświadczeń.

 

 

Gorzki smak może zwiastować psychopatię

Jeśli lubisz gorzkie smaki, nie mamy zbyt dobrych wieści. Według badań, osoby preferujące takie jedzenie mają skłonność do posiadania osobowości o cechach aspołecznych.

 

Po przeanalizowaniu prawie 1000 osób psychologowie odkryli, że ci, którzy wolą gorzkie jedzenie, lubią manipulować innymi, bywają niewrażliwi. Mogą również mieć cechy makiaweliczne, narcystyczne, a nawet psychopatyczne czy sadystyczne.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26431683/

https://psycnet.apa.org/record/2011-19191-001

https://psycnet.apa.org/record/2016-28791-051

 

 

Tagi:

osobowość,  jedzenie,  smak, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót