Reklama:
Reklama:

Podobne artykuły:

Porcelanowa cera Japonek i brak zmarszczek to nie tylko, choć w dużej mierze kwestia diety. Ryby, owoce morza, herbata i ryż. Ten ostatni Japonki nie tylko jedzą, ale wykorzystują do robienia odmładzających maseczek.



Ryż jest bogaty w skwalen. Opisano szereg właściwości prozdrowotnych skwalenu. Ma on działanie chemoprewencyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Stwierdzono, iż może mieć istotny wpływ na przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca i opóźnienie procesów starzenia.

Skwalen ma również zdolność do wiązania wolnych rodników tlenu, przez co m.in. przeciwdziała zaburzeniom pracy mitochondriów w wątrobie.

W ryżu jest też kwas linolowy. Ma on również właściwości przeciwutleniające, stymuluje produkcję kolagenu oraz zwalcza zmarszczki. Skwalen dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca.


japonka



A oto japoński przepis na odmładzającą maseczkę:

3 łyżki ryżu

2 łyżeczki oleju kokosowego

1 łyżka mleka

1 łyżka miodu.

Ryż gotujemy około 10- 15 minut i odcedzamy. Zostawiamy wodę, w której się gotował. Dodajemy do ryżu olej kokosowy, miód i gorące mleko. Wszystko dobrze mieszamy. Na umyta twarz nakładamy maskę i czekamy aż do całkowitego wyschnięcia. Zmywamy ja wodą, w której gotowany był ryż. Już sama woda ryżowa ma świetne właściwości kosmetyczne, również dostarcza przeciwutleniaczy i opóźnia proces starzenia. Maskę stosujemy raz w tygodniu. Podobno już po miesiącu widać wyraźną poprawę stanu skóry.

Tagi:

olej kokosowy,  ryż,  Japońska maseczka,  miód,  uroda,  maseczka, 

Loading...

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Reklama:

Reklama:
Wyszukiwarka
Reklama:
Najnowsze
Reklama:
Reklama:
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...