Zawarta w burakach witamina C zapobiega infekcjom i alergiom. Witamina B₁ wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, mięśniowego, mają właściwości krwiotwórcze, gdyż zawierają kobalt. Zawierają wapń, który wspiera kości i zęby, i magnez, który zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.

O właściwościach oleju kokosowego napisano już wiele. Przypomnijmy: olej kokosowy posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Monolauryna, będąca składnikiem oleju kokosowego, ogranicza rozwój niekorzystnej mikroflory, m.in. szczepów Clostridium, Salmonella, Helicobacter, E. coli oraz drożdży Candida albicans.

A dodanie kminku ma jeszcze jedną zaletę! Pozwala łatwiej zrzucić wagę. Dlaczego kminek pomaga schudnąć? Sam w sobie nie ma praktycznie kalorii – zaledwie 16 w dwóch łyżkach. Dzięki swojej pikantności, wysokiemu poziomowi wapnia i żelaza pomaga spalić więcej kalorii. Zawiera też antyoksydanty, które obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, co też wspomaga odchudzanie.

 Kminek zawiera też mangan, miedź, magnez, fosfor i witaminę B1. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, wzmacnia układ odpornościowy.

Chroni przed chorobami oczu, zmniejsza stany zapalne, zwłaszcza w trzustce i wątrobie, ma wpływ na stan naszych kości.

 

Dlatego humus z buraków i oleju kokosowego z kminkiem to samo zdrowie!

 

Składniki:

200 gr. gotowanej ciecierzycy – 1 puszka

1 gotowany burak

1 łyżka tahini

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka kminku

2 łyżki stołowe oleju kokosowego

sól do smaku

 

Wykonanie:

Ciecierzycę dokładnie odsączamy z zalewy, buraka kroimy na kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy. Jeśli humus jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody.

Tagi:

przepisy,  humus,  kminek,  olej kokosowy,  buraki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót