Kiedyś bardzo popularna, szczególnie na wschodzie Polski. Dziś nieco zapomniana, ale warta przypomnienia, szczególnie, że przepis jest prosty. Ten jest od sołtyski z Biskupic:

Składniki:

sałata

kilka plastrów boczku wędzonego

2 litry wywaru zrobionego na kości lub z kostek

kilka łyżek śmietany

opcjonalnie pół łyżki mąki

koperek

 

Boczek kroimy w kostki, podsmażamy na patelni. Kiedy jest dobrze wysmażony, wrzucamy wypłukaną, porwaną sałatę. Smażymy na małym ogniu ok. 15 minut. Wrzucamy do wywaru, zaprawiamy śmietaną z mąką. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

 

 

 

sałacianka

Tagi:

przepisy,  sałacianka,  zupy,  Barbara Wójcik,  zupa, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Sprawdź niesamowite filmy:


Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót