Szynkę jamon serrano kupimy bez problemu w większości marketów. Jeśli trudno ją dostać, można dodać parmeńską abo szwarzwaldzką.

Składniki:

1 melon - ok 2 kg

szklanka rzadkiej śmietany

4 plastry szynki serrano 

40 ml oliwy

sól, pieprz do smaku

Melona kroimy na pół, usuwamy pestki. Obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do miksera, dodajemy śmietanę, oliwę, sól, pieprz do smaku i miksujemy. Zawartość przelewamy do miski i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Schłodzony chłodnik rozlewamy na talerze i posypujemy pokrojoną w drobne paseczki szynką.

Tagi:

przepisy,  chłodnik,  zupa,  chłodnik z melona, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót