O zdrowotnych zaletach czosnku nie musimy przypominać. Ale może mało kto wie, jakim źródłem witamin i minerałów jest pietruszka. To prawdziwa skarbnica zdrowia, jest w niej- witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K1 i minerałów - cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Ponieważ nie wszyscy lubią natkę dodawaną do sałatek czy zupy, warto spróbować jeść ją inaczej, sznycle są naprawdę pyszne!
Składniki:
4 kotlety wieprzowe (można użyć pierś z kurczaka)
2 ząbki czosnku
1/2 pęczku pietruszki
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz.
Pietruszkę siekamy i razem z czosnkiem rozgniatamy na masę w misce. Dodajemy sól, pieprz, oliwę. Sznycle zanurzamy w przygotowanej zalewie i wrzucamy na gorącą patelnię. Serwujemy zaraz po usmażeniu. Wyborne!