Sezon na świeże dynie już się zaczął. Dynie jest niskokaloryczna, beztłuszczowa, polecana jest osobom, które cierpią na zaparcia. W dyni możemy znaleźć wiele cennych minerałów i witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B3, C, beta-karoten, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk. To bardzo zdrowe warzywo i warto je jeść. Oto przepis na pyszną zupę:

 

Składniki: 

1kg dyni

25 dkg sera żółtego w kostce

sól

pieprz

papryczka chilli

zioła (wybierz te które lubisz np. bazylię, natkę czy koperek)

1 duża cebula

4 duże marchewki

włoszczyzna

2 ząbki czosnku 

imbir mielony

gałka muszkatołowa

śmietanka do zup 

1 l wody

 

Do garnka wlej wodę, włóż pokrojoną włoszczyznę i przygotuj bulion, wrzuć również do niego obrane marchewki. Pokrój dynię, jeśli wolisz możesz kupić mrożoną w torebkach - nie poczujesz różnicy. Do wysokiego garnka wlej oliwę z oliwek - tak żeby przykryła dno, podsmaż na niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz rozgnieciony czosnek, posól, dodaj pieprz i papryczkę lub pieprz cayene. Kiedy cebulka będzie już miękka wrzuć do garnka pokrojoną w kostkę dynię. Wymieszaj. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystkie składniki bulionem, tak aby tylko przykrył kawałki dyni.  Dodaj szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Gotuj aż dynia będzie miękka. Zblenduj. Każdą porcję kremu posyp startym żółtym serem oraz garścią ziół.

Smacznego!

 

 

Tagi:

przepisy,  zupa,  krem z dyni, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót