Kurkuma to żółta przyprawa zawierająca kurkuminę, substancję o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Może ona również powstrzymać progres wirusa nawet na poziomie molekularnym – wynika z badań przeprowadzonych na George Mason University oraz Johns Hopkins University.

 

Warto więc zrobić z niej pyszną zupę, którą serwujemy z pieczoną ciecierzycą.

Składniki:

2 cebule

750 g ziemniaków

3 łyżki oleju sezamowego

1 l mleka migdałowego

kurkuma, curry, wędzona papryka w proszku

 sól, pieprz

1 puszka ciecierzycy

3 łodygi zielonej pietruszki

1-2 łyżki soku z limonki

Obierz cebulę, pokrój na małe kawałki. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż na nim ziemniaki i cebulę. Dodaj mleko migdałowe i 1 łyżeczkę kurkumy. Przykryj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie opłucz ciecierzycę w durszlaku zimną wodą i dobrze osusz. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj.  Wymieszaj z 2 łyżkami oleju, dodaj po 1⁄2 łyżeczki curry i papryki, odrobinę soli i pieprzu. Dodaj ciecierzycę i delikatnie wymieszaj.  Rozłóż ciecierzycę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym (kuchenka elektryczna: 200 ° C / piekarnik z termoobiegiem: 180 ° C) przez ok. 15–20 minut.

Zblenduj zupę. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Rozlej na talerze i posyp pieczoną ciecierzycą.

 
 

Tagi:

zupa,  przepisy,  kurkuma, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót