Partner: Logo KobietaXL.pl

Głowy karpia kupimy bez problemu na stoisku rybnym. Do naszego barszczu potrzebujemy zaledwie dwie sztuki. Oto lista składników:

 

 

 

- 2 głowy karpia 

- 3 marchewki

- 1 pietruszka 

- średni seler

- mały por 

- 5 średnich buraków 

- liść laurowy kilka sztuk

- ziele angielskie 

- 1 główka czosnek 

- około 3 litrów wody

- sól, pieprz, majeranek, cukier i ocet do smaku

 

 

Wykonanie:

 

Głowy karpia dokładnie myjemy. Usuwamy skrzela. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa, łącznie z 4 burakami. Dorzucamy głowy od karpia, ziele angielskie, liść laurowy, solimy.  Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

Pod koniec gotowania dodajemy ostatniego buraka pokrojonego w plastry, ocet (wedle uznania do smaku) oraz majeranek i pokrojony czosnek. Garnek zdejmujemy z kuchenki na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak. Pamiętajmy, że ostatni dodany burak ma dać piękny kolor, po jego wrzuceniu nie doprowadzamy barszczu do wrzenia. Jeśli chcemy, by barszcz miał intensywny czerwony kolor, możemy dodać odrobinę barszczu w koncentracie.

Barszczyk podajemy z uszkami. 

 

 

 

Tagi:

przepisy,  zupa,  barszcz,  wigilia, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót