Aby twoja zupa była pyszna, użyj selera dobrej jakości, który jest bardzo świeży i pełen smaku.

Przepis na tę zupę stanowi również doskonałą bazę dla wielu innych kremów warzywnych. Możesz zawsze zamienić seler na grzyby, szparagi, brokuły, cukinię itp.



Składniki

4 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula, pokrojona na kawałki

2 pory

1 duży seler pokrojony w kostkę

3 ząbki czosnku, posiekane

2 litry bulionu z kurczaka lub warzyw

2 łyżeczki soli

160 ml mleczka kokosowego

świeże zioła, jeśli masz pod ręką


Dobrze wyczyść por, pozostawiając tylko biało-jasnozieloną część i posiekaj na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, por i smaż przez około 10 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka minut, aż zacznie pachnieć.

Wlej bulion do garnka. Dodaj pokrojony w kostkę seler. Przykryj garnek, gotując na wolnym ogniu przez 20 minut – sprawdź, czy seler jest miękki.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko. Użyj miksera ręcznego, aby zmiksować wszystkie składniki, pozostawiając je tak drobne i kremowe, jak chcesz.

Zupę na talerzach udekoruj mielonym czarnym pieprzem i świeżymi ziołami, jeśli je masz.


Tagi:

zupa,  krem selerowy,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót