Smak tej zupie nadaje chorizo. To tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny przyprawianej wędzoną papryką. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Dziś chorizo kupimy w większości marketów bez problemu.

 

Składniki

 

4 cebule

3-4 ząbki czosnku

300 g chorizo 

1 kg ziemniaków

4 łyżki oliwy z oliwek

2,5 litra bulionu (może być z kostki)

1 kg oczyszczonego jarmużu (alternatywnie kapusta włoska)

 sól, pieprz

 

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Zdjąć  skórkę z chorizo, i pokroić kiełbasę w kiełbasę na plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę, czosnek i chorizo. Dodajemy ziemniaki i 2 1⁄4 l bulionu, doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie jarmuż myjemy, i grubo siekamy. Krótko parzymy gorącą wodą, aby nie miał gorzkiego smaku. Dodajemy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

 

Tagi:

zupa,  przepisy,  chorizo, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót