Wszyscy znamy tradycyjne śledzie w śmietanie czy w oleju. Tu przepis na śledzie w domowym aksamitnym musztardowo - miodowym sosie. Zaskoczycie rodzinę i gości.

 

Składniki:

 

2-3 płaty śledziowe solone

1 cebula

1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy

1 łyżka musztardy sarepskiej

2-3 łyżki oleju

1 łyżka majonezu

2-3 łyżki miodu

2 ząbki czosnku zgniecionego na prasce

garść posiekanego kopru

3 łyżki białego octu winnego

 

Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Cebulę w pokrojoną w piórka zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut.

Sos do śledzi robimy mieszając wszystkie składnik tak, aby uzyskać aksamitną masę. Śledzie wyjmujemy z wody, płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Cebulę odcedzamy dokładnie. Śledzie kroimy na około 3 cm kawałki, układamy w słoiku, przekładamy cebulą i marynatą.

 

 

 

Tagi:

śledzie,  przepisy,  musztarda,  majonez,  czosnek,  miód, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót