Partner: Logo KobietaXL.pl

Przepis jest prosty, a zrobione w ten sposób śledzie mogą być bazą do zrobienia ich w śmietanie czy z innymi ulubionymi składnikami. Czego potrzebujemy?

 

2 tacki filetów śledziowych

4 niewielkie cebule

trochę ziela angielskiego

kilka listków laurowych

¼ szklanki octu spirytusowego

1 łyżka cukru

olej

 

Najpierw robimy zalewę. 1 łyżkę cukru rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Dodajemy ¼ szklanki octu, ziele angielskie i liść laurowy. Śledzie wyciągamy z tacek, odsączamy, wkładamy do miski i wlewamy zalewę. Zostawiamy na 2-3 godziny.

 

W międzyczasie kroimy w piórka cebulę, wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia.

 

Po upływie 2-3 godzin wyciągamy śledzie z zalewy, dokładnie odsączamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie. Zalewamy olejem. Zostawiamy na jeden dzień, aby się „przegryzły”.

Tagi:

przepisy,  śledzie,  wigilia,  ryby, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót