Partner: Logo KobietaXL.pl

100 gramów śledzi dostarcza nam 160-220 kcal. Witamina A zawarta w śledziach poprawia wzrok i jakość naszej skóry. Śledzie dostarczają też witaminy D, E, oraz witaminy z grupy B, w tym B12

Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Ponieważ serotonina to „hormon szczęścia”, częste jedzenie śledzi poprawia nam samopoczucie. No i kwasy kwasy Omega-3. Wpływają korzystnie na metabolizm zwiększając go i wzmagając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. pracować sprawniej. Dlatego, choć śledzie choć same w sobie są kaloryczne, jednak nie tuczą, jakby się wydawało.

 

Tradycyjne śledzie w oleju

 

2 tacki filetów śledziowych

4 niewielkie cebule

trochę ziela angielskiego

kilka listków laurowych

¼ szklanki octu spirytusowego

1 łyżka cukru

olej

 

Najpierw robimy zalewę. 1 łyżkę cukru rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Dodajemy ¼ szklanki octu, ziele angielskie i liść laurowy. Śledzie wyciągamy z tacek, odsączamy, wkładamy do miski i wlewamy zalewę. Zostawiamy na 2-3 godziny.

 

W międzyczasie kroimy w piórka cebulę, wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia.

 

Po upływie 2-3 godzin wyciągamy śledzie z zalewy, dokładnie odsączamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie. Zalewamy olejem. Zostawiamy na jeden dzień, aby się „przegryzły”.

 

Śledzie w domowym aksamitnym musztardowo - miodowym sosie

 

Składniki:

 

2-3 płaty śledziowe solone

1 cebula

1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy

1 łyżka musztardy sarepskiej

2-3 łyżki oleju

1 łyżka majonezu

2-3 łyżki miodu

2 ząbki czosnku zgniecionego na prasce

garść posiekanego kopru

3 łyżki białego octu winnego

 

Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Cebulę w pokrojoną w piórka zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut.

Sos do śledzi robimy mieszając wszystkie składnik tak, aby uzyskać aksamitną masę. Śledzie wyjmujemy z wody, płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Cebulę odcedzamy dokładnie. Śledzie kroimy na około 3 cm kawałki, układamy w słoiku, przekładamy cebulą i marynatą.

 

Śledzie w śmietanie z ziemniakami

 

Składniki:

 

200 g filetów śledziowych

1 cebula

1 jabłko słodkie

200 g śmietany

jogurt naturalny

1 łyżeczka musztardy

2 ogórki kiszone

odrobina koperku i szczypiorku

500 g ziemniaków

 

 

1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. W misce mieszamy śmietanę, jogurt, musztardę, dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy.

 

2. Gotujemy ziemniaki w mundurkach.

 

3. Kiedy ziemniaki są prawie gotowe, na talerzu układamy kawałki fileta, przekładając je naszym sosem. Jeśli ktoś woli, może śledzie z sosem wymieszać.

 

4. Dokładamy gorące ziemniaki, danie posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem, możemy ozdobić jabłkiem.

 


Śledzie z pomarańczą

 

Składniki:

3 duże filety śledziowe typu matjas

1 cebula

olej

pomarańcza

Cebulę pokroić, koniecznie sparzyć na sitku, filety śledziowe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu, przykryć cebulą. Całość polać niewielką ilością soku z pomarańczy, potem zalać olejem. Jeść po 2 godzinach. 



Sałatka śledziowa



Składniki na 2-3 osoby

3 filety śledziowe w oleju
5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
pęczek szczypiorku
odrobina zielonej pietruszki
sól
pieprz cytrynowy
majonez
opcjonalnie ogórek kiszony

Śledzie i ziemniaki kroimy na niewielkie kawałki, siekamy szczypiorek i zieloną pietruszkę. Całość mieszamy, dodajemy majonez. Można dodać pokrojonego ogórka. Przyprawiamy wedle uznania,

Tagi:

przepisy,  śledzie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót