Puree z supermarketu nigdy nie zastąpi tego domowego. Ponadto gotowe puree ziemniaczane często zawierają konserwanty, barwniki i inne chemikalia. Pokuście się więc w domu o zrobienie własnego, zdrowego. Choć nie jest to danie niskokaloryczne.

Składniki:

800 g ziemniaków

150 ml mleka

40 g masła

2 łyżki śmietany

odrobina tartej gałki muszkatołowej

Sól

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie i dobrze odcedzamy. Tłuczkiem rozbijamy na jednolitą masę, tak aby nie było grudek. W garnuszku podgrzewamy mleko, masło, śmietanę i gałkę muszkatołową. Mieszamy dokładnie. Dodajemy do ziemniaków i tłuczkiem ponownie ubijamy wszystko na jednolitą masę. Purre jest gotowe!



Tagi:

ziemniaki,  puree,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót