To ptak, który, na wolności zamieszkuje Afrykę na południe od Sahary. Prowadzi naziemny tryb życia, w sytuacji zagrożenia raczej ucieka pieszo, niż fruwa. Jest wytrwałym biegaczem, może przebiec do 5 km dziennie. Dożywa nawet do 12 lat! W wielu krajach została udomowiona, jest hodowana dla smacznego mięsa i jaj. I faktycznie jej mięso odpowiednio przyrządzone, rozpływa się w ustach.

 

Oto przepis na perliczkę pieczoną z jabłkami:

Składniki:

perliczka

4 jabłka

garść rodzynek

½ szklanki wermutu

czosnek, ulubione zioła, sól

olej

 

Perliczkę nacieramy ziołami, solą i czosnkiem, odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić a cała noc.

Ścinamy górę jabłek z korzonkiem, kapelusiki zostawiamy. Wydrążamy gniazda nasienne, robiąc miejsce na rodzynki. Wypełniamy jabłka rodzynkami z wermutem, przykrywamy kapelusikami, żeby wermut nie odparował, a dostał się do miąższu i odstawiamy.

 

Perliczkę wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego, lejemy odrobinę oleju na dno – musi zostać miejsce dla jabłek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Kiedy się zarumieni, dolewamy na dno wodę i układamy jabłka. Samą perliczkę przykrywamy ściśle folią, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy około 40 – 50 minut w zależności od wagi. Jeśli kapelusiki jabłek zaczną się zanadto rumienić, też przykrywamy folią.

 

perliczka

 

Perliczka wyśmienicie smakuje z puree. Oto prosty przepis:

Składniki:

800 g ziemniaków

150 ml mleka

40 g masła

2 łyżki śmietany

odrobina tartej gałki muszkatołowej

Sól

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie i dobrze odcedzamy. Tłuczkiem rozbijamy na jednolitą masę, tak aby nie było grudek. W garnuszku podgrzewamy mleko, masło, śmietanę i gałkę muszkatołową. Mieszamy dokładnie. Dodajemy do ziemniaków i tłuczkiem ponownie ubijamy wszystko na jednolitą masę. Purre jest gotowe!

 

 

Tagi:

przepisy,  puree,  perliczka,  ziemniaki,  jabłka, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót