Danie w dodatku robimy w jednym garnku, co zaoszczędzi nam zmywania naczyń. Pożywny obiad na chłodne dni.

 

Składniki dla 4 osób:

12 pojedynczych żeberek (3 na osobę, można dać więcej)

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

1 kg ziemniaków

1 łyżeczka czerwonej słodkiej

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

kilka gałązek rozmarynu, tymianku lub innych świeżych lub suszonych ziół

olej lub oliwa

sól,

pieprz

 

Ziemianki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno.

W dużym garnku podgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy oprószone solą i pieprzem żeberka i rumienimy je z obu stron. Wyciągamy na talerz.

Wrzucamy do garnka czosnek i smażymy około minuty na małym ogniu, dodajemy cebulę, solimy i podsmażamy, aż zacznie się lekko rumienić. Wrzucamy paprykę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w talarki i smażymy, mieszając około minuty. Zalewamy wodą ziemniaki, tak aby je przykryła, na wierzchu kładziemy żeberka, dodajemy zioła, sól i pieprz. Dusimy, aż żeberka będą miękkie, a ziemniaki ugotowane. Jeśli chcecie, aby sos był bardziej gęsty, wystarczy wyjąc kilka ziemniaków z garnka, zetrzeć na tartce i nimi sos zagęścić.

Tagi:

przepisy,  gulasz,  żeberka,  ziemniaki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót