Jeśli znudziły wam się kartofle, serwowane w tradycyjnej formie, spróbujcie tego przepisu. Można je jeść same, jako wegańskie danie, można podawać do pieczonego czy smażonego mięsa.

 

Składniki:

kilka kartofli

papryka czerwona

papryka zielona

cebula

olej lub oliwa

łyżka octu winnego

ząbek czosnku

zielona pietruszka

sól

Z octu, pietruszki, czosnku i soli robimy w moździerzu sosik do ziemniaków. Odstawiamy.

Na patelni lub garnku (musi być to naczynie z pokrywką, które będziemy mogli wstawić do piekarnika)  rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebule, pod przykryciem dusimy 5 minut. Dodajemy paprykę i dusimy razem kolejne 5 minut. Wrzucamy ziemniaki, całość solimy, przykrywamy i zostawiamy na ogniu na kolejne 8 minut. Przekładamy garnek do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 8 minut. Po wyjęciu danie polewamy sosem zrobionym z pietruszki, czosnku i octu.

 

 

ZapiszZapiszZapisz

Tagi:

przepisy,  ziemniaki biedaka,  ziemniaki,  kartofle,  wegańskie danie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót