Występuje w kilku odmianach i przepisy nieco się od siebie mogą różnić. Podstawą są niezmiennie ziemniaki gotowane w mundurkach i majonez. Sałatka jest prosta w wykonaniu, jest bardzo sycąca i z powodzeniem wystarczy na kolację.

 

 

Składniki:

 

800 g ziemniaków

6 ugotowanych parówki

8 pikli słodko-kwaśnych lub 8 ogórków konserwowych o słodkim posmaku

1 szczypiorek

3 jajka na twardo

 

Sos

5 łyżek majonezu

1 łyżka musztardy

 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, czyli bez obierania. Po ugotowaniu odcedzamy, poczekamy jak ostygną i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski.

 

Parówki i ogórki kroimy w plastry, jajka w kostkę. Dodajemy do ziemniaków. Drobno siekamy szczypiorek, dorzucamy do miski. Dodajemy sól, opcjonalnie pieprz.

 

Majonez blendujemy z musztardą, zalewamy sałatkę sosem, mieszamy i gotowe.

 

 

Tagi:

sałatka,  sałatka ziemniaczana,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót