A jest naprawdę wyjątkowym dodatkiem do mięs i serów. Cudownie słodka z lekką goryczką, którą daje wino. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Szczególnie, że wykonanie jest proste, trzeba tylko trochę czasu.

 

Składniki:

4 duże cebule cukrowe, można zrobić też z czerwonych albo z szalotek

1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

olej

sól

1 łyżka naturalnego miodu

2 – 3 łyżeczki cukru

 

W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę, solimy. Uważamy, aby nie przyrumienić, ma być zblanszowana, czyli biało – szklista. Dolewamy wino, dodajemy miód i cukier. Zostawiamy na małym ogniu aż wino całkowicie wyparuje. Cebulę podajemy na zimno.

Możemy przechowywać w lodówce w pojemniku, możemy też włożyć do słoika i po pasteryzowaniu przechowywać dłużej.

 

karmelizowana cebula

Tagi:

przepisy,  cebula,  karmelizowana cebula, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót