Reklama:
blocker

Miód sztuczny uzyskuje się poprzez rozkład cukrów złożonych (najczęściej z syropu ziemniaczanego) sacharozy lub izoglukozy na cukry proste w procesie podgrzewania w roztworze z dodatkiem słabych kwasów jako katalizatorów.

Następnie dodawane są barwniki, aromaty oraz esencje smakowe. Metoda jest stosowana przemysłowo od czasów I wojny światowej. Sztuczny miód nie zawiera unikatowych składników obecnych w miodzie naturalnym.

Dlatego nie posiada właściwości leczniczych, smakowych i zapachowych charakterystycznych dla naturalnego miodu.

Tymczasem na sklepowych półkach miodów bez liku. Sprawdzajcie etykiety, wyznacznikiem jest też cena. Aleco zrobić, kiedy dostajemy miód bez opisu rzekomo z domowej pasieki? Po lewej słoik z prawdziwym miodem.

Tagi:

miód,  sztuczny miód, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:


    Brak komentarzy
Powrót
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...