Wiadomo, że ogórki mają działanie odwadniające, są małokaloryczne, składają się głównie z wody. Czosnek i miód to lekarstwa znane od starożytności, działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i podkręcają metabolizm. Natomiast imbir działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów. Pobudza układ odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Zapobiega mdłościom. Obniża stężenie cholesterolu we krwi. Dezynfekuje jamę ustną. Podnosi poziom testosteronu.

 

Składniki:

 

4 ogórki

2 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego

½ łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka zmiażdżonego świeżego imbiru

1 ząbek czosnku zmiażdżony

1 łyżeczka miodu

pół łyżeczki kolendry

sól

 

Ogórki obieramy , kroimy na plastry, wkładamy do miski. Obsypujemy 2 łyżeczkami soli i zostawiamy na10 minut.

 

Z pozostałych składników robimy w kubku dresing, dokładnie je ze sobą mieszając.

 

Ogórki przekładamy do durszlaka i dokładnie opłukujemy z soli. Usuwamy nadmiar wody podrzucając je kilka razy.

 

Przekładamy do czystej miski, zalewamy dressingiem i mieszamy. Sałatka gotowa!

 

 

 

 

Tagi:

przepisy,  sałatka,  imbir,  ogórek,  czosnek,  miód, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót