Banany posiadają duże ilości potasu, dzięki czemu pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Potas pozytywnie wpływa na profilaktykę dotyczącą miażdżycy, ataków serca i udaru. Tu możecie przeczytać więcej na temat dobrodziejstw wprowadzenia bananów do codziennej diety. A co ze skórką? Ma wiele zastosowań, a oto cztery, których może nie znacie:


1. Czyści srebro

Jeśli srebro, które masz w domu zaczyna tracić połysk, spróbuj je wyczyścić skórką banana. Skórki tych owoców zawierają oleje i inne substancje, takie jak potas, które mogą być przydatne do czyszczenia różnych produktów metalowych, wystarczy włożyć do blendera trochę skórki od banana, dodać trochę wody i zrobić gęstą pastę. Następnie wetrzyj pastę w srebro za pomocą miękkiej szmatki. Następnie zmyj ciepłą wodą.


2. Nawozi rośliny

3 – 4 skórki od banana zalewamy 5 litrami zimnej wody, odstawiamy w chłodne miejsce. Mniej więcej po 3 dniach mamy gotowy nawóz do kwiatów, idealny min. dla storczyków. Jeśli zostawimy skórki dłużej, będzie z nich kiszonka. Też jest świetna do kwiatów i krzewów, ale lepiej wylewać ją w ogrodzie ze względu na zapach.


3. Zmiękcza mięso

Skórki od bananów działają jak świetny środek zmiękczający mięso. Jeśli pieczesz coś delikatnego i soczystego, obłóż mięso skórkami na co najmniej pół godziny przed włożeniem do piekarnika. Możesz też przykryć mięso skórką podczas pieczenia, dzięki czemu pozostanie soczyste i delikatne.


4. Czyści buty

Wewnętrzną stroną skórki od banana natrzyj buty. To wspaniały, naturalny sposób na utrzymanie błyszczących butów ze skóry lub sztucznej skóry. Po wtarciu zetrzyj pozostałe pozostałości miękką szmatką. Buty będą błyszczeć jak nigdy!

Tagi:

banan,  skórka od banana,  porady domowe,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót