Ksylitol to tzw. alkohol cukrowy uzyskiwany głównie z brzozy. Ze względu na działanie przeciwpróchnicze jest wykorzystywany jako środek słodzący przy produkcji gum do żucia, cukierków i innych słodyczy. Niestety ksylitol nie jest obojętny dla naszego zdrowia.

Nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo strawić tego cukru, dlatego osoby stosujące codziennie ksylitol mogą doświadczać biegunek i bardzo częstych problemów żołądkowych. Ze względu na zaburzenia metabolizmu, ksylitol tworzy doskonałe warunki do rozwoju wirusów i bakterii w naszym organizmie. Zwiększa możliwość wystąpienia przerostu candidy, wywołuje gazy, kolkę i wzdęcia. Wiele badań udowodniło, że ksylitol zwiększa zakwaszenie organizmu. 

Nadmierne spożycie ksylitolu jest przyczyną niskiego poziomu cukru we krwi, może prowadzić do hipoglikemii. To jednak nie wszystko - wykazuje działanie przeczyszczające, a  jego duże dawki powodują wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, który zwiększa ryzyko występowania kamieni w nerkach. Ksylitol uzyskiwany z brzozy, zwłaszcza u dzieci może wywoływać rzadko występujące alergie. 

Nie powinnaś przekraczać dawki 50g ksylitolu na dzień. Co więcej spożywanie ksylitolu przez dłuższy okres czasu powoduje przyrost masy ciała. Potwierdziły to badania przeprowadzone w Harvard Medical School. Spożywany w nadmiarze ksylitol, który jest znacznie słodszy niż cukier może spowodować, że twój organizm będzie mniej wrażliwy na słodycze przez co będziesz jadła więcej cukierków, czekolady, owoców etc. 

Wszystko jednak zależy od ilości ksylitolu, którą spożywasz. Jeśli dawkujesz z rozsądkiem, to nie ma problemu!

 

źródło: Xylitol Side Effects

 

Tagi:

cukier,  ksylitol,  słodzik,  zdrowie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót