Reklama:

Wpływy z akcji organizowanej przez kobiety zostaną przeznaczone na wsparcie innych kobiet - osieroconej rodziny restauratora.

 

Akcja „Mądre, piękne i gotują” składa się z dwóch elementów. Pierwszy z nich to kalendarz
z przepisami. Agnieszka Małkiewicz (Horeca Communications) pomysłodawczyni akcji zaprosiła
do studia fotograficznego kobiety znane z sukcesów w kulinarnym świecie: Agatę Wojdę, Ewę Malikę Szyc-Juchnowicz, Luizę Trisno, Lilianę Filipiak, Basię Ritz i Ewę Olejniczak, aby łącząc swój wizerunek i kulinarny talent, wsparły potrzebujących. Pikanterii dodaje fakt, że bohaterki występują w kalendarzu w trzech konfiguracjach:Mądre (bez okrycia), Piękne (eleganckie) i Gotują– (wspólnie, w kuchni). Autorką niepokornych zdjęć jest Lidia Skuza.

 

Dodając akcji lekkiego przymrużenia oka i zabarwienia kulinarnego wszystkie portrety wyjątkowych dam połączył wątek ich ulubionych produktów. Na ich bazie szefowe kuchni zaproponowały do kalendarza swoje przepisy na dania, których będzie można spróbować w ich wykonaniu podczas kolacji 15 stycznia. To jest drugi element projektu. Kolacja odbędzie się w warszawskiej restauracji „Slavika” należącej do jednej z nich - Luizy Trisno.

 

Projekt integruje znane z mediów i słynące z kunsztu kulinarnego polskie szefowe kuchni, które wspierają szczytny cel – wsparcie innej kobiety związanej z branżą gastronomiczną. W styczniu mija rok od tragicznej śmierci męża i ojca, wspaniałego człowieka, restauratora - Artioma Gyurjyan. W akcji nie chodzi jedynie o zbiórkę pieniędzy, ale przede wszystkim o wsparcie i powrót do normalnego życia jego żony Dolores Idnani i ich jedenastoletniej córki Kseni po trudnych doświadczeniach. - Dziewczyny już teraz są podekscytowane i odzyskały nadzieję, że wszystko się poukłada, dlatego bardzo mocno będę walczyć o każdą złotówkę dla nich – zapewnia Agnieszka Małkiewicz.

 

Inicjatywa „Mądre, Piękne i Gotują” to też ukłon w stronę kobiet polskiej gastronomii, świetnych
w biznesie i kreowaniu smaku: menadżerek, restauratorek, szefowych kuchni.

- Delikatnie prowokacyjny charakter kalendarza jest najlepszą formą zwrócenia uwagi na temat, który każdej kobiecie - szefowej kuchni leży na sercu. Jesteśmy tak samo dobre jak mężczyźni, ale musimy to udowadniać, pozbywać się naszych kobiecych atutów. Chcemy być i piękne i mądre i gotować. A jeżeli robimy to dobrze, chcemy być docenione. I fajnie, gdyby nie trzeba było tego oddzielać - podkreśla jedna z uczestniczek projektu Ewa Malika Szyc-Juchnowicz.

 

Akcję można wesprzeć poprzez: bezpośrednią dotację, zakup kalendarza lub zaproszeń na kolację dla klientów, pracowników lub jako prezent gwiazdkowy przez sklep www.madrepiekneigotuja.com .

Dystrybucję kalendarzy wspiera warszawska księgarnia Bookoff.

Jedną z inspiracji dla projektu stała się działalność dziennikarki i pisarki Marii Canabal, która myśląc o niedocenionej pozycji kobiet w gastronomii stworzyła Parabere Forum. Maria podkreśla, że jej inicjatywa to „…międzynarodowa niezależna platforma non-profit, prezentująca kobiecy punkt widzenia i będąca głosem kobiet w ważnych kwestiach związanych z gastronomią. Uważam, że istnieją tylko dwa rodzaje kuchni - dobra i zła, bo talent nie ma płci. Choć moim zdaniem kobiety
i mężczyźni różnią się w swojej wizji gotowania i podejściu do jedzenia.”

 

W projekt zaangażowało się wiele znanych marek i firm z branży kulinarnej, wspierając finansowo i produktowo przedsięwzięcie, które łączy siłę kobiet. Anna Grabkowska – Chlebek, Brand Manager odpowiedzialna za markę Veuve Clicquot podkreśliła, że wydanej przez 6 szefowych kuchni kolacji towarzyszyć będzie wyjątkowy szampan, stworzony przez niezwykłą i silną kobietę.
Madame Clicquot - innowatorka i perfekcjonistka, pełna energii i wyobraźni, była jedną z pierwszych kobiet biznesu w historii. Z niezwykłą charyzmą prowadziła dom szampański, który do dziś jest symbolem radości, przewrotności i emocjonującej pasji życia. Jej filozofia idealnie oddaje kwintesencję kobiecej mocy, a tym samym charakter inicjatywy "Mądre, Piękne i Gotują"

Wydawcą kalendarza jest stowarzyszenie Cook in Poland.

 

Poznajcie uczestniczki akcji

 

Inicjatorka projektu „Mądre, piękne i gotują”:

Agnieszka Małkiewicz Horeca Communiacations - Właścicielka firmy realizującej projekty marketingowe związane z kulinariami wykorzystując w tym zakresie doświadczenie restauratorskie. Tworzy strategie wizerunkowe i promocyjne dla marek, które chcą zaistnieć w tej branży lub dzięki tej branży. Wiceprezes stowarzyszenia Cook in Poland. www.amhorecacommunications.pl

Uczestniczki projektu „Mądre, piękne i gotują”:

Liliana Filipiak Pasjonatka gotowania. Uczestniczka pierwszej edycji Top Chef Polska. Tajniki kuchni zgłębiała od najmłodszych lat. Uczęszczała do prestiżowego Institut Paul Bocuse we Francji. Do niedawna właściciel i szef kuchni restauracji Lili.

Ewa Olejniczak Uczyła się gotować u słynnego Kurta Schellera oraz w elitarnej Hofmann Culinary School w Hiszpanii. Mając zaledwie 28 lat, została wybrana jako pierwsza kobieta na stanowisko szefa kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu. Obecnie Dyrektor Gastronomii czterogwiazdkowego hotelu w Bielsku-Białej. Współautorka książki ,,Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu”. Prowadzi programy telewizyjne.

Basia Ritz Szefowa kuchni i właścicielka autorskiej restauracji Basia Ritz w Gdańsku. W 2012 roku otrzymała tytuł pierwszego polskiego MasterChefa. Autorka dwóch bestsellerowych książek kucharskich „Master Chef. Najlepsze przepisy Basi Ritz” oraz „Dom pełen smaku”. Gospodyni programu telewizyjnego „Kuchnia z sercem”.

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Polka urodzona i wychowana w Algierii. Finalistka I edycji Top Chef. Harmonijnie łączy kuchnię Maghrebu z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015.

Agata Wojda Szefowa kuchni w restauracji Opasły Tom, wcześniej francuskiej restauracji Absynt. Czterokrotnie zdobyła wyróżnienie Bib Gourmand w przewodniku Michelin. Przez Gault&Millau uznana za Kobietę Szefa Kuchni 2015. Publicystka Kukbuka i Mojego Gotowania. Niedoszły muzykolog i skrzypaczka.

Luiza Trisno Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Ramen Girl i Slavika. Doświadczenie i inspiracje zdobywała w zagranicznych restauracjach. Jej kuchnia jest nieoczywista. Używa składników zapomnianych, trudnych do odnalezienia i tych, których nikt nie kocha. Tworzy interdyscyplinarny kulinarny projekt Slavika i współuczestniczy w opartych o kulinaria badawczo-edukacyjnych projektach w Polsce i za granicą.

Tagi:

kobieta,  kobiety,  pomoc,  mądre,  piękne i gotują,  kalendarz, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Kongres Gospodarczy Europy Centralnej i Wschodniej 29 - 31 maj
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...