Reklama:

Wiadomo, że aby uzyskać piękną tonację opalenizny potrzebujemy karotenoidów. Ponieważ nasz organizm sam ich nie syntetyzuje, warto jeść marchew, dynię czy mango.

 

Ale kto lubi poparzoną, czerwona i szybko schodzącą skórę? Każda z nas chciałby przecież móc wylegiwać się na słońcu praktycznie bez ograniczeń i mieć cudowna, brązową opaleniznę.

 

Jest na to rada – trzeba jeść duże ilości pomidorów.

 

pomidor

Kurację należy zacząć już na dwa tygodnie przed planowanym urlopem. .

 

Dlaczego tak się dzieje, że pomidor chroni przed oparzeniem i zapewnia piękny kolor skóry?

 

To zaleta zawartego w nim likopenu. Dzięki niemu pomidor jest czerwony. Ale likopen jest naturalną ochroną przed promieniowaniem UVA i UVB. Jest też silnym antyoksydantem, chroniącym przed stresem oksydacyjnym, który powoduje starzenie się i raka skóry.

 

Żeby uchronić się przed poparzeniami jedz pomidory w każdej postaci – świeże, suszone, pastę pomidorową czy możesz też pić pomidorowe soki.

 

 

Tagi:

opalanie,  pomidor,  likopen, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:


    Brak komentarzy
Powrót
Wyszukiwarka
Najnowsze
Reklama:Inpost
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...