Dziś w supermarketach można na promocji naprawdę za nieduże pieniądze kupić świeże mięso. Jeśli macie przesyt gotowych wędlin, które nie dość, że są dość drogie, to również z reguły pełne konserwantów, warto pokusić się o upieczenie mięsa w domu. Jedzone na zimno jest świetną wędliną na kanapki.


Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

ulubione zioła

2 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu winnego

6-7 obranych ząbków czosnku

sól


Mięso nacinamy nożem, robiąc niewielkie kieszonki, w które wkładamy czosnek. Sos sojowy, olej i ocet mieszamy w małej misce. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy, nacieramy ulubionymi ziołami. Polewamy dokładnie mieszanką oleju, octu i sosu sojowego, kilka razy obracamy w naczyniu. Odstawiamy na dobę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, mięso wyciągamy z lodówki na minimum pół godziny przed pieczeniem. Wkładamy łopatkę do piekarnika i pilnujemy aby się lekko zarumieniła. Dodajemy pół szklanki wody. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez godzinę.


łopatka z czosnkiem

Tagi:

przepisy,  mięso,  łopatka,  czosnek, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót