Sosy do sałat z sera  roquefort możemy robić na ciepło i na zimno. W tym przepisie zimny sos, który serwujemy oddzielnie, a każdy dodaje go do sałaty wedle uznania. 

 

 

Składniki na sałatkę z łososia z zimnym sosem roquefort (4 osoby):

150 gr łososia wędzonego

1 łyżka kaparów.

mix sałat

oliwa z oliwek i sól

 

Na zimny sos roquefort:

1 jogurt naturalny 125 gr bez cukru.

łyżka sera roquefort

 

 

 

Zaczynamy od przygotowania zimnego sosu roquefort. Otwórz jogurt i zamieszaj łyżeczką, aż uzyskasz kremową mieszankę bez grudek.

Wsyp ser roquefort i sól do miski i widelcem rozkrusz, dociskając do ścianek miski tak, aby się rozpadł i równomiernie uzyskał kremową konsystencję. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Jesli nie chcesz żadnych grudek, zblenduj.

 

Na talerzach rozłóż sałatę. Ułóż łososia pokrojonego w plastry, dołóż kapary. Polej odrobiną oliwy i posól. Sos podaj w oddzielnej miseczce.

 

 

Tagi:

Sałata,  przepisy,  łosoś,  roquefort, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót