Reklama:
blocker

Zbudować atmosferę i nastrój

 

 

W przygotowaniu niezapomnianego wieczoru warto zacząć od zadbania o odpowiedni nastrój. Walentynki kojarzą się z czerwienią, dlatego postawmy na dodatki i akcenty w odcieniach tego koloru. Ozdobienie mieszkania czy domu w walentynkowe akcesoria to dobry sposób na pokazanie, że zależy nam na drugiej osobie. Spróbujmy wykonać je samodzielnie, przygotowując m.in. girlandy i lampiony. Zapewnią one romantyczny klimat, a w połączeniu z przygaszonymi światłami i świecami zapachowymi wprowadzą odpowiedni nastrój. Nie zapomnijmy o ulubionej muzyce, która przywoła dobre wspomnienia i chwile spędzone razem. Przygotowując kolację, zadbajmy także o odpowiednią dekorację stołu – wspólne pamiątki i czerwone akcenty dopełnią walentynkową atmosferę. Pamiętajmy, by dekorować z umiarem i pozostawić miejsce na danie główne!

 

 

Przez żołądek do serca

 

W tym starym powiedzeniu jest wiele prawdy, dlatego w tym dniu zadbajmy o wyjątkowe menu, które zaskoczy ukochaną osobę. Lekkie dania w oryginalnym wykonaniu z pewnością staną na wysokości zadania. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kolacji wspólnie, co zapewni doskonałą zabawę. Zaprośmy więc swoją połówkę do kuchni i razem wyczarujmy walentynkowe dania.

 

Na start - sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu

 

 

sałatka

 

Składniki na sałatkę:

1 opakowanie mixu sałat

1 słoik czarnych oliwek

1 opakowanie mozzarelli (w kulce)

kilka pomidorków koktajlowych

pół cebuli szalotki

kilka suszonych pomidorów

polędwiczki panierowane z kurczaka marki Konspol

 

Składniki na dressing:

oliwa z oliwek

ocet winny

liście pietruszki

gałązka tymianku (lub szczypta suszonego)

 

Przygotowanie:

Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka marki Konspol pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

Dressing:

Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół prowansalskich. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę i całość wymieszać.

 

 

Danie główne – paprykowa zapiekanka z gryosem z kurczaka

 

zapiekanka

 

 

 

Składniki:

opakowanie gyrosa paprykowego z kurczaka marki Konspol

150 g pieczarek

1 cebula

100 g parmezanu lub mozzarelli w wiórkach

2 średniej wielkości pomidory

garść pokrojonych czarnych oliwek

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pieczarki, cebulę i czosnek poszatkować, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gyrosa z kurczaka marki Konspol oraz dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Udekorować na wierzchu plastrami pomidora. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem, całość posypać serem i zapiecz.

 

 

Na dokładkę - Mousaka z curry i mleczkiem koksowym

 

mousaka

 

Składniki:

3 bakłażany

200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach)

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 cebula

200 g kiełbasy wiejskiej z kurczaka Konspol Natura

100 g pomidorów w puszce

puszka mleczka kokosowego

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

4 łyżki curry

3 ząbki czosnku

10 g imbiru

1 pęczek kolendry

 

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy – plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

 

 

Podczas waszego wieczoru nie może zabraknąć lampki szampana, gier planszowych czy ulubionych filmów – w końcu to doskonała okazja do świętowania. Nie zapomnijcie o deserze, jednak to pozostawiamy już waszej wyobraźni.

 

 

Tagi:

przepisy,  zapiekanka,  Sałata,  mousaka, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:


    Brak komentarzy
Powrót
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...