Zapach potu jest indywidualny i jest także potencjalnie bogatym źródłem informacji o jego właścicielu. Indywidualność zapachu częściowo wynika z naszych genów, ale wpływ czynników środowiskowych, takich jak nawyki żywieniowe, jest kolejnym głównym źródłem zmienności zapachu.
 
Tak naprawdę, nie do końca jednak wiadomo, jak to co jemy, wpływa na zapach naszego ciała. Dlatego naukowcy z Czech przeprowadzili nietypowe badania. Testowali wpływ spożycia czerwonego mięsa na atrakcyjność zapachu.
 
Siedemnastu męskich dawców zapachów było na diecie „mięsnej” lub „bezmięsnej” przez 2 tygodnie, nosząc poduszki pod pachą w celu zebrania zapachu z ciała podczas ostatnich 24 godzin diety. Próbki tego zapachu zostały ocenione pod kątem przyjemności, atrakcyjności, męskości i intensywności przez 30 kobiet niestosujących hormonalnych środków antykoncepcyjnych.
Miesiąc później powtórzono tę samą procedurę z tymi samymi dawcami zapachów, ale każdy na odwrotnej diecie niż poprzednio.
 
Okazało się, że kobiety jednoznacznie stwierdziły, iż zapach mężczyzn na diecie bezmięsnej był dla nich znacznie bardziej atrakcyjny, przyjemniejszy i mniej intensywny. Okazało się, że zapach wegetarian bardziej przypadł do gustu kobietom.
 
 

Tagi:

zapach,  pot,  wegetarianizm, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót