Nawet wdrożenie odpowiedniego leczenia, nie przyniesie pożądanych rezultatów, jeżeli przyjmowane produkty są nieodpowiednie dla diabetyka. Właśnie z tego względu tak duży nacisk kładzie się na ustalenie diety dla chorych na cukrzycę.

 

Zła dieta dla cukrzyka – jakie są konsekwencje?

 

Nie tylko brak leczenia cukrzycy może nieść za sobą poważne powikłania – dochodzi do nich również przez źle skomponowaną dietę. Powikłania dzieli się na ostre i przewlekłe. Do tych pierwszych zalicza się hiperglikemię, czyli zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, oraz hipoglikemię – zbyt niski poziom cukru. Są one stanami, które bezpośrednio zagrażają życiu osoby chorej. Przewlekłe następstwa cukrzycy, które mogą wystąpić w sytuacji, gdy nie zostało wprowadzone leczenie lub dieta nie jest adekwatna do schorzenia to:

• udar mózgu,

• zawał mięśnia sercowego,

• miażdżyca,

• retinopatia i ślepota,

• niewydolność nerek,

• uszkodzenia nerwów,

• owrzodzenie,

• infekcja stóp.

 

Niestosowanie się do zaleceń lekarza może skutkować nieprawidłową pracą wielu organów wewnętrznych. Wysoki poziom cukru we krwi sprzyja rozwojowi grzybów oraz innych infekcji. Odpowiednio dobrana dieta z pomocą diabetologa lub dietetyka może zapobiec, lub ograniczyć występowaniu tych powikłań.

Dieta dla diabetyka – jak powinien wyglądać jadłospis przy cukrzycy?

W diecie dla chorych na cukrzycę bardzo istotnym aspektem jest systematyczność. Na samopoczucie i zdrowie ma więc wpływ nie tylko przyjmowanie odpowiednich leków, ale również zaplanowanie zrównoważonych posiłków, które będą stałym elementem dnia. Pomaga to utrzymanie poziomu glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Bardzo ważne jest również niedopuszczanie do sytuacji, w której diabetykowi doskwiera silny głód. W walce z napadami głodu pomogą produkty o dużej zawartości chromu. Wspomaga to utrzymywanie odpowiedniej masy ciała i regulację poziomu cukru we krwi. W niektórych przypadkach warto go suplementować.

Należy spożywać pieczywo, które zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie. Produkty odzwierzęce powinny mieć jak najmniejsza zawartość tłuszczu. To samo dotyczy produktów mlecznych, takich jak kefir, jogurt czy ser biały. Bardzo dobry wpływ na organizm diabetyka ma również oliwa z oliwek, a także czosnek, który ma właściwości przeciwgrzybiczne. Bardzo ważne w diecie są również warzywa i owoce. Jednakże w przypadku tych drugich należy dokładnie zapoznać się z indeksem glikemicznym.

Utrzymanie diety i pamiętanie o jej wszystkich wytycznych może być kłopotliwe dla osoby chorej na cukrzycę. Specjaliści tworzą dostosowane do potrzeb gotowe jadłospisy, dzięki którym można dowiedzieć się, co powinien jeść diabetyk, taką dietę dla cukrzyka przygotował Michał Wrzosek.

 

Dieta dla cukrzyków – czego należy się wystrzegać?

 

Jedzenie dla cukrzyka nie powinno być bogate w węglowodany, ponieważ produkty te posiadają wysoki indeks glikemiczny. A to z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu cukru. Należy wystrzegać się soków, dżemów, ciast i miodu – są one źródłem cukrów prostych i sacharozy. W diecie diabetyka nie powinny się znaleźć również takie produkty jak tłuste sery, płatki owsiane, majonez, gotowe sosy lub takie na bazie śmietany, lub zasmażki, tłuste mięsa takie jak wieprzowina, a nawet rozgotowane kasze. Niezalecana jest także kawa -więcej na jej temat można przeczytać we wpisie: https://medsowa.pl/a/kawa-w-diecie-dla-cukrzykow-zdania-sa-podzielone.

 

Utrzymywanie odpowiedniej diety jest fundamentem dobrego samopoczucia oraz pozwala na uniknięcie rozwoju poważnych powikłań związanych z cukrzycą.

 

Tagi:

cukrzyca,  zdrowie,  choroba,  dieta, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót