Hipoglikemia, inaczej niedocukrzenie to stan, w którym poziom glukozy we krwi jest zbyt niski. Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się przy stężeniu glukozy poniżej 70mg/dl (3,9mmol/l) tzw. alertowe stężenie glukozy we krwi. 

Trzeba pamiętać, że hipoglikemia nie dotyczy wyłącznie osób chorujących na cukrzycę i jest dla zdrowia bardzo groźna.

Dlatego warto umieć rozpoznać jej objawy.

 Oto one:

drżenie rąk

blade powłoki skórne

senność

uczycie zmęczenia

silne uczucie głodu

ból głowy

zniecierpliwienie

przyśpieszone tętno

nadmierna potliwość

zaburzenia pamięci

niewyraźne widzenie

dezorientacja

bełkotliwa mowa


Należy pamiętać, że można mieć tylko część objawów z powyższej listy, a ich nasilenie będzie uzależnione od poziomu glukozy we krwi (im mniejsza glikemia, tym silniejsze objawy).


Warto wiedzieć kiedy  może dojść do sytuacji, w której poziom cukru znacznie się obniży. Oto najczęstsze przyczyny:
- nadmierny wysiłek fizyczny

- spożycie alkoholu

- zbyt duże przerwy między posiłkami

- zbyt mała kaloryczność spożytego posiłku

- odchudzanie się

Tagi:

cukrzyca,  hipoglikemia,  osłabienie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót