Mirra to aromatyczna żywica pochodząca z drzewa rosnącego w północno-wschodniej Afryce, Turcji i Arabii. Drzewo, z którego pochodzi, jest znane jako drzewo mirry, a jego nazwa naukowa to Commiphora mirra. Mirra od wieków stosowana była jako produkt leczniczy, służy również do produkcji perfum. 
 
 Mirra ma konsystencję skrystalizowanego miodu i bardzo przyjemny zapach i gorzki, korzenny smak. Mirra wypływa z balsamowca w postaci przezroczystych, czerwonobrunatnych niewielkich grudek. W starożytności była używana jako lekarstwo w chorobach układu pokarmowego, oddechowego i rozrodczego i do pielęgnacji jamy ustnej. 
 
Również teraz bywa wykorzystywana jako środek leczniczy. Dodaje się ją jako środek antyseptyczny w płynach do płukania ust, w pastach do zębów, oraz w profilaktyce i leczeniu chorób dziąseł. 
Mirra ma własności przeciwbólowe. Na jej bazie powstają maści mające łagodzić otarcia, stłuczenia, skręcenia stawów itp.
 
Dlaczego miała być jednym z podarunków dla Jezusa? Aby uzyskać czystą mirrę, wykonuje się nacięcia w korze rośliny i z jej „ran” wypływa czerwonawa, półprzezroczysta i błyszcząca substancja. W wielu kulturach mirra była używana do składania ofiar i balsamowania zwłok. 
 
Jako podarunek dla Jezusa, mirra symbolizuje krew i ból człowieka, który staje się swoistym balsamem dla  całego rodzaju ludzkiego. Mirra symbolizowała więc Boga jako człowieka, a Magowie zasygnalizowali w ten sposób bezbronność Jezusa, który miał umrzeć, aby ocalić istoty ludzkie.
 

Tagi:

święto,  mirra,  ciekawostki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót