Kurkuma to żółta przyprawa zawierająca kurkuminę, substancję o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Może ona również powstrzymać progres wirusa nawet na poziomie molekularnym – wynika z badań przeprowadzonych na George Mason University oraz Johns Hopkins University.

Wszystkie wirusy wyzwalają reakcję kompleksu białkowego zwanego NF-κB, który występuje we wszystkich komórkach ciała i odgrywa zasadniczą rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej na wszelkiego rodzaju bodźce np. stres, wolne rodniki czy stan zapalny. Według naukowców, jeśli zablokujesz NFKB możesz zatrzymać działanie wirusa lub spowolnić jego rozwój – takie właściwości ma właśnie kurkuma.

Kurkuma najlepiej łączy się z tłuszczami, dlatego warto popijać tzw. złote mleko.

Ten tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie ciepłego mleka z dodatkiem kurkumy (mleko potęguje wchłanianie się kurkumy) działa wspomagająco w przypadku przeziębienia – oczyszcza z toksyn, rozgrzewa, podnosi odporność, działa wykrztuśnie, usuwa śluz, zapewnia lepszy sen i leczy jesienno-zimową chandrę.

 

Jak zrobić złote mleko?

W garnku rozgrzej pół łyżeczki oleju kokosowego lub migdałowego. Dodaj około jednej czwartej łyżeczki kurkumy, odrobinę wody i mieszaj aż rozpuścisz kurkumę. Dodaj szklankę mleka, możesz też napój uzupełnić o inne przyprawy – cynamon, szafran czy kardamon bądź imbir. Kiedy mleko nie będzie już bardzo gorące możesz dodać łyżeczkę miodu, najlepiej spadziowego lub gryczanego, bo te są najbardziej skuteczne na stany zapalne dróg oddechowych.

 

Tagi:

wirus,  kurkuma,  złote mleko, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót