Reklama:

Na co więc należy zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków i jedzenia, by czuć się lekko, pełnym wigoru i być efektywnym w pracy? Na te pytanie odpowiada dr Ewa Chojnowska, ekspert ds. odżywiania Human Power.

Znajomość wytycznych pomocnych do stworzenia zbilansowanej diety gwarantuje zdrowie i wysoki poziom energii do działania. Choć fundamentem piramidy żywienia są owoce i warzywa, to u jej podstaw znalazła się również aktywność fizyczna jako niezbędny element utrzymania zdrowia i obniżania ryzyka chorób cywilizacyjnych. Na kolejnych miejscach znalazły się też produkty zbożowe, nabiał, produkty mięsne, ryby oraz jaja. Na jej szczycie umieszczono z kolei oleje roślinne i orzechy. Postępując zgodnie z wytycznymi piramidy można mieć pewność, że organizm będzie pracował sprawniej, odczuwać będziemy też większą energię. Ważne jest jednak, aby spożywać posiłki nie tylko wedle jej założeń, ale pamiętać również o regularności. Jedzenie w regularnych odstępach podnosi naszą wydajność aż o 20%.

- To, co jemy, bardzo wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i efektywność w pracy. Nie zawsze jednak świadomie podchodzimy do tematu i planujemy nasze posiłki właśnie pod tym kątem. Możemy brać przykład ze sportowców. To osoby bardzo świadome, które wiedzą, że odpowiednio zbilansowane składniki pokarmowe, podawane w określonych momentach, zapewniają im dobre wyniki sportowe oraz dają możliwość regeneracji – mówi dr Ewa Chojnowska, ekspert ds. odżywiania z Human Power.

Bardzo ważnym elementem codziennej diety są śniadania, które wpływają na dobry nastrój, koncentrację, kreatywność czy pamięć. Innym kluczowym czynnikiem sprawnej pracy umysłowej jest właściwe nawodnienie organizmu. Utrata płynów na poziomie 5% masy ciała ogranicza skuteczność pracy aż o 30%.

- Aby mieć energię przez cały dzień, powinniśmy przestrzegać kilka prostych zasad. Przede wszystkim zaczynamy od zdrowego, zbilansowanego śniadania. Bardzo ważne jest to, żeby zjeść je jeszcze przed wyjściem do pracy. Kiedy rozpoczynamy pracę, już potrzebujemy energii ze składników pokarmowych. Ważne też, by główny posiłek zjeść w pracy, a nie dopiero w domu. To właśnie w pracy potrzebujemy energii – przekonuje dr Ewa Chojnowska.

Co każdy może robić, by poprawić swoją efektywność? Oto kilka propozycji:

Napoje słodzone zastąp wodą mineralną, która poprawia trawienie, zmniejsza apetyt, poprawia funkcjonowanie wątroby, nawilża skóra, dodaje energii, zwiększa wydolność w trakcie ćwiczeń, poprawia funkcjonowanie nerek i zmniejsza infekcje dróg moczowych, reguluje temperaturę ciała

Pij minimum 1,5 litra wody dziennie

Ogranicz spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (ziemniaki, biały makaron, chleb, biały ryż) - posiłki o wysokim IG powodują senność i gwałtowny spadek energii

Jedz częściej za to mniejsze porcje (3-4 razy dziennie)

Nie jedz głównego posiłku na mniej niż̇ 2 godziny przed snem – wpływa to na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych. Późny posiłek może wiązać się z problemami z trawieniem i przybieraniem na wadze

Wyeliminuj przekąski typu: batony, chipsy, słone paluszki, itp. Stanowią one mało odżywczą i niekorzystną dla naszego zdrowia kompozycję tłuszczów, węglowodanów prostych, sztucznych barwników itp.

Spróbuj ograniczyć lub zrezygnuj z cukru, ciastek i cukierków - produkty tego typu powodują gwałtowne spadki energii w ciągu dnia, zaburzają pracę mózgu i wywołują migreny

 

ŹRÓDŁO: Raport PRACA, MOC, ENERGIA W POLSKICH FIRMACH.

Tagi:

jedzenie,  odżywianie,  energia, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Kongres Gospodarczy Europy Centralnej i Wschodniej 29 - 31 maj
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...