Reklama:
blocker

Jadalne kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, znaną w Azji już 3000 lat temu. Stamtąd przewieziony przez Fenicjan dotarł nad Morze Śródziemne – początkowo jako środek płatniczy. Przez następne lata Aleksandria była najważniejszym ośrodkiem importu imbiru. W XIII wieku Arabowie przenieśli imbir do Afryki Wschodniej, Portugalczycy na początku XVI wieku – do Afryki Zachodniej, a Hiszpanie – na wyspy Morza Karaibskiego.

Obecnie jest powszechnie uprawiany na Jamajce,w Indiach, Malezji, Chinach, Sierra Leone. Nadaje się do uprawy doniczkowej. Sztuka kulinarna: Imbir jest przyprawą znaną w wielu krajach świata. Używa się jej głównie w kuchniach azjatyckich.

Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki.

Ów ostry smak i zapach zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i citralu.

Młode, sześciomiesięczne kłącza można spożywać jak warzywo, kandyzować lub konserwować w syropie cukrowym.

Starsze, dziewięciomiesięczne kłącza suszy się i używa jako przyprawy do pierników, biszkoptów, zup, pieczonego mięsa, a także do deserów i kawy.

Imbiru używa się do produkcji parkina oraz piwa typu ginger ale. Z imbiru można również robić wino. Wraz z chmielem i innymi przyprawami jest używany do produkcji miodów pitnych korzenno-ziołowych.

Imbir wchodzi również w skład ostrej wschodniej przyprawy – curry. Jest uważany za afrodyzjak. Wartości odżywcze (w 100 g produktu") 67 kcal Białka: 2,3 g Tłuszcz: 0,9 g Błonnik: 2,4 g Wapń: 20 mg Żelazo: 3,5 mg Magnez: 405 mg

1. Łagodzi nudności

Imbir jest znany z łagodzenia nudności, włączając chorobę morską czy nudności wywołane przez lekarstwa czy pooperacyjne.

Pomaga również przy porannych nudnościach.

Oczywiście zawsze ważne jest, by skontaktować się z lekarzem przed podjęciem samodzielnej próby leczenia - nawet naturalnym imbirem.

2. Wspomaga trawienie

Chroniczna niestrawność lub dyspepsja są popularne i powodują bóle w górnej części żołądka.

W ich efekcie przeważnie następuje spowolnienie procesów trawiennych.

Imbir potrafi przyspieszyć procesy trawienne w żołądku, usprawniając je.

Jedynie gram sproszkowanego imbiru przed posiłkiem przyspiesza ten proces o 50%.

3. Koi bóle mięśni

Imbir przedstawia się jako efektywny środek kojący zbolałe mięśnie, szczególnie po ćwiczeniach.

Codzienne przyjmowanie imbiru potrafi całkowicie zapobiec obolałości.

Przeciwzapalne właściwości imbiru często są podawane jako główny powód tego działania.

4. Łagodzi chorobę zwyrodnieniową stawów

Imbir jest także w stanie zredukować stany zapalne w stawach, włączając te spowodowane osteoartrozą.

Eksperymenty w grupie badanych pokazały mniejszy ból wśród tej części, która spożywała imbir.

Inne badania, które połączyły imbir z olejkiem sezamowym i cynamonem, także wykazały zmniejszoną zapalność dzięki smakowicie pachnącej mieszance.

5. Obniża poziom cukru we krwi

Badania z 2015 r. pokazują, w jaki sposób dzienna dawka imbiru obniża poziom cukru we krwi u ludzi z cukrzycą typu 2.

Główna przyczyna chorób serca, znana jako utlenione lipoproteiny, także została zredukowana o 23%.

Niedługo więcej badań potwierdzi prawdziwość tych odkryć.

6. Obniża poziom cholesterolu

Zły cholesterol, lub LDL, zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, jednak dają się idealnie manipulować poprzez diety.

Branie 3 gramów sproszkowanego imbiru każdego dnia redukuje poziom LDL.

7. Uśmierza ból menstruacyjny

Imbir redukuje skurczowe bóle brzucha u kobiet podczas okresu, jeśli zastosują go na początku cyklu.

Udowodnionio nawet, że działa tak samo skutecznie jak ibuprofen, jeden z głównych substancji stosowanych w lekach przeciwbólowych.

8. Wspomaga pracę mózgu

Choroba Alzheimera i inne choroby dotykających mózg prawdopodobnie są powiązane z chronicznym zapaleniem, objawem, który leczy imbir.

Badania wykazały także, że antyutleniacze w imbirze wspaniale redukuje zapalenia i zapobiega takim chorobom.

Jedno z badań pokazało przyspieszenie czasu reakcji i polepszenie pamięci u kobiet w średnim wieku.

9. Imbir w walce z rakiem

Mimo iż więcej badań dopiero jest prowadzonych, istnieje możliwość, że związek chemiczny, 6-gingerol, obecny w surowym imbirze, potrafi świetnie redukować aktywność komórek rakowych w ciele. 

Inne badania jednak nie były w stanie udokumentować tego działania.

Informacje mogą być ograniczone, jednak potencjał imbiru do leczenia raka nie jest czymś, co powinno się ignorować!


źródło  https://www.apost.com/pl/blog/9-sposobow-na-ktore-imbir-pomaga-twojemu-zdrowiu/1100/?rd=n

Tagi:

imbir,  zdrowie,  przyprawa,  zioła, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:


    Brak komentarzy
Powrót
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...