Menopauza, a co za tym idzie, spadek poziomu estrogenu to nie tylko nieprzyjemne doznania, takie jak uderzenia gorąca czy poty. To również ryzyko chorób serca, osteoporozy, zmienny nastrój, problemy se skórą. A czekolada może być świetnym panaceum na te problemy.

 

1. Czekolada może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym

Ponieważ estrogen działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, kobiety w okresie menopauzy są bardziej narażone na rozwój tych chorób. Wybory dotyczące zdrowego stylu życia, takie jak unikanie tytoniu, dieta bogata w błonnik i ćwiczenia fizyczne, mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, ale czekolada może również pomóc utrzymać zdrowe serce i naczynia krwionośne. Sekret tkwi w flawonoidach, które są w czekoladzie, przeciwutleniaczach, które zwalczają wolne rodniki.

 

2. Czekolada poprawia pracę mózgu

Są badania, które wykazują powiązania pomiędzy spożyciem czekolady a lepszym funkcjonowaniem mózgu. Ma ona zdolność do zwiększania przepływu krwi do mózgu, co przyczynia się do jego lepszego funkcjonowania. Naukowcy odkryli również, że flawonoidy zawarte w czekoladzie zapobiegają śmierci komórek mózgowych, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera. Osoby, którym podawano napoje kakaowe, wykazywały również lepszą pamięć roboczą i wzrokową. Jeśli masz problemy z menopauzą, mgłą mózgową, gorzka czekolada w diecie może pomóc Ci zachować koncentrację.

 

3. Czekolada chroni skórę przed promieniowaniem UV

Utrata estrogenu hamuje produkcję komórek pigmentowych, przez co skóra podczas menopauzy jest bardziej podatna na poparzenia słoneczne. Jedzenie tabliczki czekolady w tygodniu może uchronić twoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jednak ochronne działanie czekolady jest kojarzone tylko z gorzką czekoladą bogatą we flawonoidy.

 

4. Czekolada może poprawić nastrój

To wiemy od dawna. Badanie przeprowadzone na szczurach powiązało spożycie czekolady ze zmniejszeniem objawów depresji, chociaż mechanizmy, które za tym stoją, są nadal nie do końca znane. Uważa się, że czekolada pomaga podnieść poziom serotoniny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. Tak więc, jeśli objawy menopauzy wpływają na twój nastrój, tabliczka czekolady pomoże ci widzieć świat w lepszych kolorach.

 

5. Czekolada obniża poziom cholesterolu

Jedzenie czekolady z dużą zawartością kakao zapewni Ci dużą dawkę witaminy K, magnezu i żelaza. Czekolada jest również bogata w kwas oleinowy, dzięki czemu dobrze obniża poziom złego cholesterolu.

 

 Pamiętaj jednak, że to gorzka czekolada, zawiera znacznie więcej składników odżywczych i przeciwutleniaczy niż czekolada mleczna. Czekolada mleczna ma wyjątkowo dużo kalorii i mniej flawonoidów. Dlatego jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw czekolady, mlecznej raczej unikaj, wybieraj tę gorzką.

 

źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797556/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19735513/

 

Tagi:

menopauza,  czekolada, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót