Kardamon był używany do detoksykacji, leczenia problemów trawiennych i bólu gardła przez tysiące lat, ale współczesna nauka wykazała, że ma także właściwości antybakteryjne, antyrakowe i wiele innych.

Co to jest kardamon?

Kardamon to przyprawa, pochodzi z kilku gatunków roślin z rodzajów Elettaria i Amomum, a rośliny te są z tej samej rodziny co imbir. Zarówno strąki, jak i nasiona przyprawy mają przyjemny, słodki i pikantny smak, a strąki są zwykle zbierane w całości i suche. Suszone strąki kardamonu są sprzedawane w całości, zmielone na proszek lub jako ziołowy suplement w postaci kapsułek. Z kardamonu robi się również olejek eteryczny, który jest często stosowany w perfumach lub jako aromaterapia. Roślina pochodzi z Indii, ale dziś jest szeroko stosowana i łatwo dostępna na całym świecie.


Zarówno w Indiach, jak i na Bliskim Wschodzie przyprawa służy do dodawania smaku w gorących napojach, takich jak herbata i kawa, ale jest również powszechnie stosowana jako przyprawa w słodkich i pikantnych potrawach. Pierwsze odnotowane wzmianki o przyprawie pochodzą ze starożytnego Sumeru około 2000 roku p.n.e. i ajurwedy, a już wtedy kardamon był używany do celów leczniczych. Dzisiaj wiemy o wiele więcej na temat pozytywnego wpływu kardamonu na nasze zdrowie i wiemy, że przyprawa jest dobrym źródłem cynku, potasu i magnezu. Wszystko to sprawia, że kardamon jest doskonałym suplementem diety. Jakie zalety ma kardamon?

 

1. Zapobieganie cukrzycy

Cukrzyca typu 2 i choroby serca są często poprzedzone zespołem metabolicznym, złożonym stanem ogólnoustrojowym, który dotyka 60% populacji po 50 roku życia. Podstawowa przyczyna tego stanu pozostaje nieznana, ale naukowcy uważają, że połączenie siedzącego trybu życia, otyłości, starzenia się, a nawet stresu tworzy zespół metaboliczny. Badania na zwierzętach z cukrzycą typu 2 wykazały, że suplementacja kardamonem obniża poziom cukru we krwi. 


2. Profilaktyka raka
Kardamon zawiera specyficzne składniki, które pomagają układowi odpornościowemu w walce z komórkami nowotworowymi. Chociaż naukowcy nie są pewni, które związki w kardamonie są odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe, uważają, że mogą to być niektóre przeciwutleniacze zawarte w przyprawie.


3. Zdrowa jama ustna i zęby
Przez wieki, jeśli nie przez tysiąclecia, ludzie używali kardamonu, aby złagodzić ból gardła, wyeliminować nieświeży oddech i zapobiec próchnicy zębów. Właściwości przeciwzapalne przyprawy sprawiają, że doskonale nadaje się do zabijania szkodliwych bakterii, które szkodzą zdrowiu jamy ustnej. Badania in vitro wykazały, że ekstrakt z kardamonu zmniejsza liczbę bakterii w ślinie o 54%. Jedno z badań wykazało również, że żucie nasion kardamonu przez 5 minut pomogło zrównoważyć pH w jamie ustnej, a brak tej równowagi jest częstą przyczyną infekcji i ubytków.

4. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe
Badania pokazują, że olejek kardamonowy może mieć silne związki przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, które działają poprzez uszkadzanie błon komórkowych drobnoustrojów. Olejek jest podobno skuteczny przeciwko szerokiej gamie drobnoustrojów, takich jak grzyb Candida, E. coli, Staphylococcus i Campylobacter, o których wiadomo, że są dla nas groźne.
Należy jednak pamiętać, że spożycie czystego olejku jest toksyczne, dlatego należy stosować tylko sprawdzone suplementy.

5. Problemy trawienne
Jednym z najstarszych ajurwedyjskich zastosowań kardamonu jest detoksykacja i leczenie problemów trawiennych. Nauka wydaje się również potwierdzać twierdzenia, że kardamon może poprawić zdolność organizmu do detoksykacji u pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Kardamon może również pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom wątroby. Ponadto kardamon może również pomóc w zapobieganiu nudnościom i wymiotom, a także rozwojowi choroby wrzodowej u niektórych osób. Aby zapobiec owrzodzeniom, kardamon dodaje się do napojów.

6. Zdrowe płuca
Jedną z najbardziej unikalnych właściwości kardamonu jest jego zdolność do rozluźnienia dróg oddechowych i zwiększenia wydolności oddechowej. Wdychanie olejku z kardamonu może być szczególnie korzystne dla osób cierpiących na astmę, a nawet duszność związaną ze stresem, ponieważ stymulujący zapach olejku, gdy jest stosowany w aromaterapii, pomoże płucom zrelaksować się i oddychać głębiej.

7. Zdrowe serce
Kardamon może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Bogata zawartość przeciwutleniaczy w kardamonie, a także jego potencjalne właściwości moczopędne i obniżające poziom cholesterolu, mogą pomóc osobom z wysokim ciśnieniem krwi nieco go obniżyć.

źródło https://www.todo-mail.com/content.aspx?emailid=17729

Tagi:

przyprawy,  kardamon, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót