Szacuje się, że problem kompulsywnego jedzenia dotyczy około 20 procent populacji, zaś wśród osób otyłych jest on nawet wyższy. Najbardziej uzależnia przetworzona żywność i tak zwane śmieciowe jedzenie, zawierające węglowodany i cukier. Stworzono więc listę najbardziej uzależniającego jedzenia i choć pozycja, na której są poszczególne potrawy, może się według różnych źródeł nieco różnić, nie zmienia to faktu, że właśnie tego jedzenia należy unikać, jeśli ma się skłonności do kompulsywnych zachowań. 


Wyniki badań wykazały, że najbardziej uzależniają:


1. pizza 

2. czekolada 

3. chipsy

4. ciastka

5. lody 

6. frytki 

7. cheeseburgery

8. słodkie napoje gazowane 

9. makarony

10. ser 



Pokarmy, które najczęściej powodują uzależnienie, to żywność wysoko przetworzona, z dużą ilością dodatku cukru lub soli oraz te, które są smażone. Wszystkie powyższe produkty, z wyjątkiem sera, są wysoko przetworzone, a naukowcy twierdzą, że to właśnie przetwarzanie żywności jest najdokładniejszym wskaźnikiem możliwej reakcji uzależnienia.


Dzieje się tak, ponieważ wysoko przetworzona żywność, taka jak czekolada, frytki i lody, jest bogata w węglowodany i cukier oraz jest bardzo łatwa i szybka do strawienia, wytwarzając zmiany w poziomie cukru we krwi, od których nasz mózg może się uzależnić.


Pod wpływem takiego jedzenia, określone obszary mózgu uwalniają duże ilości dopaminy, neuroprzekaźnika, który sprawia, że ​​czujemy się pełni i nasyceni. Wkrótce, gdy poziom cukru we krwi zacznie spadać, ten efekt dobrego samopoczucia mija, mamy więc potrzebę sięgnięcia po kolejną porcję. 

Jeśli więc widzicie u siebie podobny mechanizm, unikajcie produktów z powyższej listy, jak ognia.

 

Tagi:

jedzenie,  uzależnienie,  kompulsywne jedzenie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót