Co więc najlepiej jeść na śniadanie, by mieć zapas energii i pomóc sobie utrzymać prawidłową wagę?

Jajka

Jaja są idealne na śniadanie. Dzięki dużej zawartości protein przez dłuższy czas nie będziesz odczuwać głodu, co pomoże ci spożywać mniej kalorii przez cały dzień. Jednocześnie jajka są łatwym do przygotowania i stosunkowo tanim produktem. Co więcej można je przygotować na wiele różnych sposobów.

Masło orzechowe

Masło orzechowe jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i białko. Wybieraj masło orzechowe o niskiej zawartości cukru, co dodatkowo pomaga utrzymać stabilny poziom glikemii. Posmaruj nim chleb żytni lub dodaj 1-2 łyżeczki do płatków zbożowych.

Jagody, borówki, jeżyny, maliny

Są bogate w błonnik i w przeciwieństwie do innych owoców nie zawierają dużo cukru. Wspomagają spalanie tłuszczu w organizmie, a badania wykazały, że jagody mogą zmniejszyć wzrost komórek tłuszczowych nawet o 73%.

Chleb żytni

Jedz chleb żytni zamiast chleba pszennego. Badanie opublikowane w „Nutrition Journal” wykazało, że ludzie, którzy jedli chleb żytni, dłużej nie odczuwali głodu niż ci, którzy jedli inne rodzaje chleba o tej samej wartości kalorycznej.

Grejpfrut Grejpfrut okazał się niezwykle skutecznym owocem w odchudzaniu i spalaniu tłuszczu. Uważaj jednak, jeśli zażywasz leki, ponieważ grejpfrut może utrudniać działanie enzymów je rozkładających i w ten sposób wpływać na ich działanie.

źródło https://www.healthyfoodhouse.com/5-healthy-breakfasts-for-fat-burning/

Tagi:

odchudzanie,  śniadanie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót