Choć może wielu z nas uwielbia wołowe steki z polędwicy, które naprawdę potrzebują tylko rusztu, mamy świadomość, że jest to bardzo drogie mięso. Dlatego w domowym menu steki goszczą raczej rzadko. Z reguły kupujemy drób, wieprzowinę, lub wołowinę z innych części.

Są trzy sposoby przyrządzania mięsa, które w znacznym stopniu podniosą ich walor smakowy:

 

1. Długotrwałe gotowanie na wolnym ogniu

Aby uniknąć twardego mięsa na obiad, warto mieć czas na to, aby dłużej poddać je obróbce termicznej na małym ogniu. Długotrwałego duszenia wymagają wszystkie bitki, gulasze, żeberka. Zalanie mięsa małą ilością wody i poczekanie odpowiednią ilość czasu, aż zmięknie znacznie poprawi smak obiadu.

 

2. Marynowanie w kwaśnych smakach

Naturalne kwaśne smaki, takie jak limonka, sok z cytryny, ocet czy jogurt mogą być używane do zmiękczania twardych kawałków mięsa. Kwasy działają bardzo szybko, więc wystarczy marynować kawałek mięsa przez około 30 minut. Należy zwracać też uwagę na kolor mięsa, jeśli zaczyna w marynacie robić się znacznie jaśniejsze, to czas je wyjąć!

 

3. Sól gruboziarnista

Wystarczy posypać całe mięso gruboziarnistą solą i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu zmywamy sól i przyrządzamy mięso jak zwykle. Posypanie solą sprawi, że mięso stanie się bardziej kruche.

Tagi:

gotowanie,  mięso, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót