Glony możemy podzielić ma 3 grupy: zielenice, brunatnice i krasnorosty. Podział ten ma związek z kolorem danego organizmu. I tak u zielenic dominuje chlorofil - barwnik zielony, u brunatnic brązowa fukoksantyna, a u krasnorostów czerwona fikoerytryna.

 

Zielenice

W tej grupie znajdziemy jednokomórkowe skrętnice, pospolite glony wód słodkich. Jej kolonie są długie i nitkowate a jej skupiska unoszą się swobodnie na wodzie, przypominając zieloną watę.

Każdy kto był nad Bałtykiem mógł spotkać watkę zwaną sałatą morską. Ta wielokomórkowa zielenica jest gatunkiem kosmopolitycznym co znaczy, że występuje niemal na całym świecie.

Brunatnice

Te wielokomórkowe glony występują w strefie przybrzeżnej, gdzie tworzą gęste zarośla. Brunatnice mogą osiągać ogromne rozmiary. Rekordzistkami są listownice, które osiągają nawet do 100m wysokości/długości. Przedstawicielem brunatnic występującym w Bałtyku jest morszczyn pęcherzykowaty. Może dorastać do 1 metra wysokości. W wodzie utrzymuje pozycje pionową dzięki pęcherzykom wypełnionym gazem (tzw. nabrzmienia pławne). Oprócz morszczynów w Bałtyku rośnie również strunka witkowata, zwana sznurecznikiem. Wygląda niczym oliwko brązowy sznurek i może osiągnąć długość do 70 centymetrów.

Krasnorosty

Pod względem kolorystycznym jest to bardzo zróżnicowana grupa. Krasnorosty mogą być czerwone, różowe lub fioletowe. Wszystko zależy od proporcji zawartych w nich barwnikach. Występują w przybrzeżnych strefach mórz ciepłych, a nieliczne gatunki w wodach słodkich. Bałtyckimi przedstawicielami krasnorostów są min. rozróżka czerwona, widlik zaostrzny czy liściak Brodiaego.

 

Glony są pożywieniem dla wielu zwierząt, natleniają wodę, a ich zarośla stanowią doskonałe schronienie dla ryb i innych organizmów wodnych. Wraz z grzybami zielenice współtworzą ciekawe organizmy - porosty. 

W gospodarstwach rybnych wykorzystywane są jako pożywienie narybku i ryb roślinożernych. Nadają się też na nawóz czy paszę dla zwierząt.

W kosmetyce i farmacji stosowane są duże glony, będące doskonałym źródłem wielu pierwiastków, w szczególności jodu, bromu czy magnezu oraz witamin. 

Z brunatnic i krasnorostów pozyskuje się związki kwasu alginowego wykorzystywane w przemyśle spożywczym, papierniczym czy włókienniczym. W tym ostatnim do impregnacji tkanin.

Agar, galaretowata substancja, jest również uzyskiwana z glonów morskich. Wykorzystuje się ją między innymi w mikrobiologii do pożywek bakteryjnych lub jak główny składnik tradycyjnych japońskich słodyczy - Yokan.

Glony, bogate w związki odżywcze, witaminy i mikroelementy są istotnym elementem diety, szczególnie w krajach azjatyckich. W tym celu są one nawet uprawiane w strefach przybrzeżnych.

Niektóre glony słodkowodne idealnie nadają się na biowskaźniki jakości wody pitnej. Na podstawie występowania pewnych gatunków można określić przydatność wody do celów spożywczych.

 

 

 

Tagi:

rośliny,  nauka,  glony,  ciekawostki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót