Tajemnica tych ziemniaków tkwi w pikantnym sosie, który nie jest trudny do przyrządzenia. Jak zrobić tę słynną przekąskę?
Składniki:
4 ziemniaki
oliwa lub olej
sól
zielona pietruszka.
Składniki na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek.
1 łyżka ostrej papryki.
1 łyżka słodkiej papryki.
1 łyżka mąki.
Odrobina pieprzy cayenne
pół szklanki rosołu z kurczaka.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na nieregularne kawałki, takiej wielkości, by bez problemu mieściły się w ustach. Zostawiamy w wodzie. W międzyczasie robimy sos. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy i podgrzewamy. Kiedy oliwa jest gorąca, dodajemy paprykę, znów mieszamy i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy aż mąka lekko się zarumieni i dolewamy stopniowo rosół. Sos musi być gęsty.
Ziemniaki osuszamy na papierze i smażymy je na oddzielnej patelni do uzyskania złotego koloru. Odcedzamy na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do miski i polewamy sosem.



![{{Information |Description={{es|Plato de patatas bravas.}} |Source=[http://www.flickr.com/photos/49215102@N00/3469397237/ casa toni patatas bravas] |Date=2009-04-18 14:53 |Author=[http://www.flickr.com/people/49215102@N00 Krista] |Permission= |other_vers](https://cdn02.sulimo.pl//media/news/kobietaxl.pl/2020/2020-10/163741.jpg)