Reklama:
Reklama:

Podobne artykuły:

Kawa rozpuszczalna jest bardzo popularna w wielu rejonach świata.

 

Może nawet stanowić ponad 50% całkowitego spożycia kawy w niektórych krajach.

Kawa rozpuszczalna jest również szybsza, tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu niż zwykła kawa.

Jak wiadomo, picie zwykłej kawy wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

 

 

Ale czy te korzyści odnoszą się również do kawy rozpuszczalnej? W tym artykule wyjaśniono wszystko, co musisz wiedzieć o kawie rozpuszczalnej i jej wpływie na nasze na zdrowie.

 

Co to jest kawa rozpuszczalna?

 

Kawa rozpuszczalna to rodzaj kawy wytwarzanej z suszonego ekstraktu kawowego.

 

Ekstrakt jest wytwarzany przez parzenie mielonych ziaren kawy, podobnie jak w przypadku parzenia zwykłej kawy.

 

Po zaparzeniu woda jest usuwana z ekstraktu w celu wytworzenia suchych fragmentów lub proszku, które rozpuszczają się po dodaniu do wody.

 

Istnieją dwa główne sposoby wytwarzania kawy rozpuszczalnej:

 

Suszenie rozpyłowe: Na ekstrakt kawy rozpyla gorące powietrze, które szybko wysusza wodę i zamienia kawę w drobny proszek lub małe kawałki.

Liofilizacja: ekstrakt kawy jest zamrażany i cięty na małe fragmenty, które następnie suszy się w niskiej temperaturze w warunkach próżni.

Obie te metody zachowują jakość, aromat i aromat kawy.

 

Najczęstszym sposobem przygotowania kawy rozpuszczalnej jest dodanie jednej łyżeczki proszku / granulek do kubka gorącej wody.

 

Moc kawy można łatwo regulować, dodając mniej więcej do filiżanki.

 

Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z parzonej kawy, z której usunięto wodę. Aby przygotować rozpuszczalną kawę, wystarczy dodać jedną łyżeczkę proszku do kubka ciepłej wody.

Kawa rozpuszczalna zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze

Kawa jest największym źródłem antyoksydantów we współczesnej diecie.

 

Uważa się, że ta wysoka zawartość przeciwutleniaczy odpowiada za wiele korzyści zdrowotnych związanych z piciem kawy.

 

Podobnie jak zwykła kawa, kawa rozpuszczalna zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy.

 

Według jednego z badań, kawa instant może zawierać jeszcze więcej niektórych przeciwutleniaczy niż inne typy, ze względu na sposób przetwarzania.

 

Ponadto jedna standardowa filiżanka kawy instant zawiera tylko 4 kalorie i dostarcza niewielkie ilości potasu, magnezu i niacyny (witamina B3) (13).

 

Kofeina jest najczęściej spożywanym stymulantem na świecie, a kawa jest jego największym źródłem.

Jednak kawa rozpuszczalna zwykle zawiera nieco mniej kofeiny niż zwykła kawa.

 

Jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej może zawierać od 30 do 90 mg kofeiny, podczas gdy jedna filiżanka zwykłej kawy zawiera od 70 do 140 mg.

 

Ponieważ ludzie różnią się wrażliwością na kofeinę, kawa rozpuszczalna może być lepszym wyborem dla tych, którzy potrzebują ograniczyć kofeinę.

 

Kawa rozpuszczalna jest również dostępna jako bezkofeinowa, która zawiera jeszcze mniej kofeiny.

 

Nadmiar kofeiny może powodować niepokój, zaburzony sen, niepokój, rozstrój żołądka, drżenie i szybkie bicie serca.

 

Kawa rozpuszczalna zawiera więcej akryloamidu

 

Akryloamid jest potencjalnie niebezpiecznym związkiem chemicznym, który powstaje podczas prażenia ziaren kawy.

 

Ta substancja chemiczna jest powszechnie spotykana w szerokim zakresie produktów spożywczych, w dymie, w artykułach gospodarstwa domowego i produktach do pielęgnacji ciała.

 

Co ciekawe, kawa rozpuszczalna może zawierać nawet dwa razy więcej akryloamidu niż świeża, palona kawa.

 

To prawda, że nadmierna ekspozycja na akryloamid może uszkodzić układ nerwowy i zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

 

Jednak ilość akrylamidu, na który jesteś narażona poprzez dietę i kawę, jest znacznie niższa niż dawki, które okazały się szkodliwe.

 

Dlatego picie kawy rozpuszczalnej nie powinno powodować obaw związanych z ekspozycją na akryloamid.

 

 

Kawa rozpuszczalna zawiera aż dwa razy więcej akrylamidu niż zwykła kawa, ale jej ilość jest wciąż niższa niż ta, która jest uważana za szkodliwą.

Biorąc pod uwagę, że kawa rozpuszczalna zawiera te same przeciwutleniacze i składniki odżywcze jak zwykła kawa, powinna mieć większość takich samych efektów zdrowotnych.

 

Zalety picia kawy rozpuszczalnej:

 

Poprawa funkcji mózgu: Kofeina może poprawić funkcję mózgu..

Zwiększa metabolizm: Kofeina może zwiększyć metabolizm i pomóc spalić więcej tłuszczu.

Zmniejszenie ryzyka choroby: Kawa może zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Zmniejszenie ryzyka cukrzycy: kawa może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Poprawa zdrowia wątroby: Kawa i kofeina mogą zmniejszyć ryzyko chorób wątroby, takich jak marskość i rak wątroby.

Poprawa zdrowia psychicznego: Kawa może pomóc zmniejszyć ryzyko depresji

 

https://www.healthline.com/nutrition/instant-coffee-good-or-bad#section4

 

Tagi:

kawa,  zdrowie,  kawa rozpuszczalna, 

Loading...

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~Emilka   zgłoś nadużycie  

    A trafiliście kiedyś na zieloną kawę? Bo ja ją znalazłam jak byłam na diecie i przyznam, że efekt był widoczny. Wiadomo nic nie dzieje się samo i odchudzałam się w połączeniu z dietą i ćwiczeniami. A kawę zamieniłam na suplement IQgreen, gdzie własnie zielona kawa jest głównym składnikiem. Efekt taki sam, a ja mogłam wrócić do normalnej kawy!

Powrót
Reklama:

Reklama:
Wyszukiwarka
Reklama:
Najnowsze
Reklama:
Reklama:
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...