Badania sugerują, że picie kawy prawdopodobnie obniża ryzyko raka wątroby i raka endometrium, chociaż związek z rakiem endometrium może być nie do końca rozpoznany przez palenie tytoniu przez część badanych. Istnieją pewne dowody na to, że kawa obniża ryzyko raka jamy ustnej, gardła i krtani, a także raka podstawnokomórkowego skóry u mężczyzn i kobiet, a prawdopodobnie u kobiet czerniaka.

 

Niektóre badania sugerują jednak, że spożywanie bardzo gorących napojów, takich jak kawa lub herbata, może zwiększać ryzyko raka przełyku. Dlatego, jeśli pijemy dużo kawy czy herbaty, należy unikać picia ich w bardzo wysokich temperaturach.

 

Do dziś sposób, w jaki kawa może obniżyć ryzyko zachorowania na raka, nie jest końca poznany. Kawa palona zawiera setki biologicznie aktywnych związków, w tym kofeinę, flawonoidy, lignany i inne polifenole.

 

Wykazano, że te i inne związki chronią przed uszkodzeniem komórek, regulują geny zaangażowane w naprawę DNA, mają właściwości przeciwzapalne i / lub hamują rozprzestrzenianie się raka (przerzuty).

 

Kawa wpływa również na czas przebywania pokarmu w jelitach, a także metabolizm czynników rakotwórczych w wątrobie, co może również przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka niektórych nowotworów przewodu pokarmowego.

 

źródło https://www.cancer.org/healthy/eat-healthy-get-active/acs-guidelines-nutrition-physical-activity-cancer-prevention/common-questions.html

Tagi:

kawa,  rak,  nowotwór, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót